2022 I Danmark er der nu fem Nationalparker ialt: Vadehavet, Thy, Mols bjerge, Skjoldungelandet og Kongernes Nordsjælland.
Nationalparker i Danmark
Tekst, tegning og research af Frits Ahlefeldt
Link: Officielt site: Danmarksnationalparker.dk
Link: Wikipedia Nationalparker i Danmark
Danmark udnævnte Nationalpark Thy oppe ved Vesterhavet, i 2007, og siden er der kommet fire Danske Nationalparker mere til
Nationalpark Thy
Utæmmet Jysk kystnatur med klitter hede og skov, langs Vesterhavet ved Cold Hawaii – Nationalparken følger stranden og er 45 km. lang og op til 12 km. bred. stribe mellem Agger og Hanstholm.
Keep readingNationalpark Vadehavet
Danmarks største ( 1466km.2 ) Nationalpark langs Vadehavet (Ca.100km.), hvor Månen trækker en op til 2 m. høj bevægelse af hav ind over land ca. to gange i døgnet. På landsiden er 300km.2 Nationalpark.
Keep readingNationalpark Mols bjerge
På Djursland næsen, lige over Århus ligger Nationalpark Mols bjerge ( 180km.2 ) som et bakket landskab, formet af de sidste istider. Et hjerte på 25km.2 er fredet natur
Keep readingNationalpark skjoldungernes land
Sjælland – 170km.2 Fjordlandskab, med vådområder, marker og skov omkring og med Roskilde fjord ( 62km.2)
Keep readingNationalpark Kongernes Nordsjælland
263 km.2 I Nordsjælland, en ikke sammenhængende skitse til en nationalpark af skove, marker, sommerhusområder og byer, men også med vådområder, store søer og muligheder.
Keep readingNationalparker i Danmark
Der har været meget debat omkring vores nationalparker, da Danmark har valgt en turismevinkel på hvad en Nationalpark er, hvor naturen ikke er beskyttet, istedet for de besluttede internationale retningslinier, som handler om at forvalte, bevare og beskytte biodiversitetsrige naturområder for eftertiden.
Ifølge IUCN ( International Union for Conservation of Nature) skal en Nationalpark leve op til (Opr. engelsk oversat på Wikipedia) :
“»Stort naturområde eller næsten kun naturområde sat af til at beskytte økologiske processer i stor skala i sammenhæng med arter og økosystemer, der er karakteristiske for området, og som også danner grundlag for miljømæssige og kulturelt kompatible åndelige, forskningsmæssige, uddannende og rekreationelle muligheder, samt muligheder for besøgende gæster.“
Thy Nationalpark og Vadehavet nationalpark lever i høj grad op til at være vild natur og beskytte biodiversitet, men siden er det gået ned ad bakke… Mols bjerge Nationalpark er mere privat land og utilgængelig konventionelt dyrket jord. Skjoldungelandet Nationalpark er også udfordret set fra en biodiversitetsvinkel, og med udpegelsen af “Nationalpark Kongernes nordsjælland” var nationalpark betegnelsen i Danmark blevet så meningsløs og området så usammenhængende ( se kort) , at ingen danske nationalparker er blevet udpeget siden.
Istedet forsøger Danmark nu med et nyt ord for nationalparker: “Naturnationalparker”, der skal have natur og biodiversitet øverst på listen over ingredienser og være tættere på det, der normalt kaldes for en Nationalpark.
De fem store Danske Nationalparker er:
- Thy Nationalpark – Vestjylland
- Vadehavet Nationalpark – Vestjylland
- Mols bjerge – Østjylland
- Skjoldungelandet – Midt-sjælland
- Kongernes Nordsjælland
De nye NaturNationalparks-forslag er:
Her er de i rækkefølge m. status April 2022:
- Gribskov – ( Under etablering )
- Fussing sø – ( Under etablering )
- Almindingen skov ( Besluttet )
- Strå sø ( Besluttet )
- Tranum ( Besluttet )
- Ulvshale ( Forslag)
- Husby ( Forslag)
- Mols bjerge ( Forslag)
- Bistrup skovene ( Forslag)
- Hellebæk ( Forslag )
- Læsø klitplantage ( forslag)
- Kompedal ( forslag )
- Nørlund plantage & Harrild hede ( Forslag)
- Hanstholm (Forslag )
- Draved skov ( Forslag )
Introduktioner til de 15 forslag til NaturNationalparker i Danmark:
( på vej )
Udover det arbejder Naturstyrelsen også med “Marine Naturnationalparker” og her er der foreløbigt to på tegnebrættet i 2022:
- Marine Naturnationalpark Lillebælt
- Marine Naturnationalpark Øresund
Keywords: Naturnationalpark, Naturstyrelsen, Danmark, Dansk vild natur, naturnationalparker, rewilding, biodiversitet, habitat, urskov